niedziela, 27 października 2013

Mój urodzinowy tort :)

Dziś Wam zaprezentuje dzisiejszy tort jaki zrobiłam sobie na urodziny, które miałam 22.10 ale to był wtorek więc na gości nie za bardzo. Więc zaprosiłam dziś. :)

Tak oto prezentował się na z góry (masa była fioletowa ;|, ale chyba nie za bardzo wyszło na zdjęciu)
Cóż później będzie widać dokładniej. :)



Postanowiłam zrobić tęczowy, spodziewałam się katastrofy, ale chyba nie było tak źle.:)




Oto jak zrobiłam :

Najpierw ciasto biszkoptowe podzieliłam na 3 części, ale jedne były za chude itp. ;|
Skończyło się, że 3 biszkopty robiłam osobno.

Przepis na biszkopt z 6 jajek :

6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej

Całe 6 jajek z 6 łyżkami cukru ubijamy na puszystą pianę, później przesiewamy 6 łyżek mąki. Wszystko porządnie mieszamy ręką no i wlewamy do przygotowanej tortownicy. Następnie wsadzamy do NAGRZANEGO piekarnika na 20 min (160 stopni).

Krem :

Kupuję w saszetkach. xD np. dr.Oetker, Gellwe. :)

Masa cukrowa : 

  • ok. 80 dag cukru pudru
  • 50 g glukozy spożywczej (w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny Planta (lub Palma)
  • olejek pomarańczowy lub cytrynowy (ok. pół małej buteleczki)

Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Po czym podgrzewam napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 35 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wsypuję glukozę, mieszam dokładnie, nie gotuję. Następnie dodaję margarynę i zdejmuję miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wtedy dodaję kilka kropel aromatu cytrynowego (pomarańczowego lub rumowego). Cukier puder dokładnie przesiewam przez sitko z drobnymi oczkami. Stopniowo łączę otrzymaną papkę z przesianym cukrem pudrem, na początku mieszam wszystko łyżką, a potem wyrabiam aż masa będzie plastyczna. Ważne, aby dosypywać cukier puder powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaję więcej przesianego cukru pudru, a jeśli zbyt sucha dodaję trochę margaryny. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą oliwy, dzięki czemu ozdoby będą miały ładny, delikatny połysk.
Rozwałkowaną masę przenoszę na tort i oblekam go tą masą. Niepotrzebne skrawki odcinam. Z resztek robię mniejsze ozdoby. 


Tyle. pa :)

13 komentarzy:

  1. Wszystkiego Najlepszego, Spełnienia Marzeń :)
    ładny tort, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, szczęścia, pomyślności i spełnienia marzeń !! :) świetnie wygląda torcik <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszego! :)
    tort wygląda pychaa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaamm!! Cudowny okaz :)
    Wszystkiego najlepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przewspaniały tort ;)
    Życzę wszystkiego, co najlepsze! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrówka, szczęścia i miłości :) a tort smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mam ochotę zjeść coś słodkiego! Ten tort wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już z zewnątrz wygląda bardzo smakowicie, ale środek jest genialny ;) Ale jestem ciekawa jak smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. O wow, przegapiłam urodziny i taki fantastyczny tort...

    Spóźnione, ale przyjmij Najlepsze życzenia urodzinowe. Spełnienia marzeń i uśmiechu na co dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo miło mi jak komentujecie.
Wiem wtedy, że dla kogoś to robię. :)
Zostaw namiary na pewno odwiedzę Cie jak będę miała chwilę .:)